caffeguglielmo.cz

Druhy kávy

Naučte se s námi všechny druhy kávy

Espresso

  • Velikost espresso šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 25–35 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Správné espresso se připravuje ze 7–14 gramů kávy pod tlakem aspoň 9 barů. Extrakce trvá plus minus 30 vteřin a teplota vody se pohybuje kolem 90 stupňů. Varu nikdy nesmí dosáhnout. Název pochází ze slova express – rychlý.


ZAPOMEŇTE NA PICOLLO
Pravé espresso je jen jedno. Pojem „piccolo = malý“ k nám pravděpodobně zavezli italští turisté. Ujišťovali se, že dostanou silnou kávu v malém hrníčku tak, jak jsou zvyklí z domova.


Espresso Lungo

Lungo – z italštiny dlouhý nebo také vodový, zředěný – je espresso s dvojnásobným objemem vody. Množství kávy zůstává stejné. Z 8 g kávy vznikne 60ml nápoj, z 16 g potom 120ml. V kavárnách se často setkáte s pojmem „prodloužené espresso“.


Espresso dopio neboli double

  • Velikost espresso šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 60 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 128 mg

Klasické espresso je pro vás jako nic? Objednejte si rovnou double shot. Připravujte se z dvojité dávky namleté kávy stejným způsobem. Jde o poměrně silný nápoj – dodá zhruba tolik kofeinu jako 3 velké sklenice coly.


Espresso Macchiato

  • Velikost espresso šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Macchiato znamená v překladu tečkovaný nebo skvrnitý. Pokud si ho objednáte v dobré kavárně, dostanete espresso s trochou mléčné pěny. Připomíná tak malé cappuccino: Dostanete většinou 80ml šálek doplněný po okraj pěnou. Pokud se chcete při objednávce blýsknout, vyslovte „makjáto“ – ne „machiáto“ a už vůbec ne „macáto“.


Ristretto

  • Velikost šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 20 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Ristretto, původem z jižní Itálie, se připravuje ze stejné dávky kávy jako klasické espresso. Používají se však jemněji mletá zrnka, aby při délce průtoku 25 vteřin nateklo jen 20 ml nápoje. Díky tomu získává ristretto nejsilnější kávové extrakty. Italové vypijí klidně 5 až 6 šálků za den.


Americano

  • Velikost espresso šálku: 150–180 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Nevyhovuje vám intenzivní chuť běžného espressa?

Zvolte americano – doplněné o vodu v poměru 1 ku 5.
Americano jde připravit 2 způsoby:
Dolití hotové kávy vodou. Může to udělat barista před podáváním, nebo až host podle své chuti.Long black neboli příprava kávy přímo do horké vody. Horká voda připraví americano o značnou část cremy, což laická veřejnost řeší často jako chybu.


Caffe Latte

  • Velikost espresso šálku: 280–330 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Fandíte slabší kávě s mlékem? Pak bude latté tou pravou volbou. Podává se ve větším šálku než cappuccino a má i více mléčné pěny – přesněji mikropěny. Jednu z oblíbených variant představuje latté macchiato.
Barista nejprve nalije do sklenice napěněné mléko a počká, až se oddělí pěna. Do ní nalije espresso. Tím vznikne typická kávová „skvrna“ na povrchu. Dostanete tak nápoj se 3 krásně oddělenými vrstvami – pěny, mléka a kávy.


Cappuccino

  • Velikost espresso šálku: 150–180 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Jeden z nejpopulárnějších kávových nápojů také pochází z Itálie. Skládá se z espressa, mléka a mléčné pěny. Správně připravené cappuccino poznáte podle povrchu s krémově mléčnou pěnou bez viditelných bublinek. Čím vyšší pěna, tím lépe – minimem by měl být 1 cm. Nesmí však přesahovat nad okraj šálku nebo tvořit „kopec“. To je známka přešlehání a většinou také spálení mléka.


Cappuccino modern

  • Velikost espresso šálku: 150–180 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Tzv. seattle style cappuccino má místo husté pěny na povrchu jemnou mikropěnu. Ta se lépe váže s mlékem a na jazyku vytváří sametově hebký pocit.


Flat white

  • Velikost espresso šálku: 150 ml
  • Objem nápoje (kávy): 60 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 128 mg

Je libo silnější kávu s mlékem? Objednejte si flat white. Připravuje se ze dvou shotů espressa a dolévá našlehaným teplým mlékem, které vytváří na povrchu zhruba centimetrovou mikropěnu. Tento čím dál oblíbenější nápoj pochází z Austrálie, proto se mu někdy říká také „australské cappuccino“.