Aby se Vám v překapávači podařilo připravit dokonalou kávu
Krok 1: Překapávač – příprava
Do přístroje nalijte čerstvou vodu
Kvalita vody významně přispívá k chuti Vaší kávy. Čím měkčí voda je, tím výrazněji se uplatní kyseliny obsažené v kávě, zatímco tvrdá voda ovocné kyseliny v kávě spíše neutralizuje. Plná vůně 100% kávy Arabica Tchibo se nejlépe rozvine v čerstvé vodě střední tvrdosti.
Krok 2: Překapávač – správně namletá káva
Jak jemná by měla mletá káva být?
Vonné složky jsou uzavřené v každém jednotlivém kávovém zrnku. Tyto vůně jsou uvolněny až rozemletím zrnek na kávový prášek. Hrubost tohoto prášku zásadně ovlivňuje chuť kávového nápoje. V důsledku nesprávného namletí může káva chutnat slabě a kysele nebo může být příliš silná a hořká. Pro přípravu překapávané kávy v překapávači bystě měli volit pokud možno kávu čerstvě namletou na středně jemno.
Krok 3: Překapávač – množství kávy
Kolik kávy do filtru?
Čím více mleté kávy na jeden šálek do filtru dáte, tím bude káva silnější. Standardní množství je 7 g mleté kávy, to je tedy správné množství na přípravu 125 ml středně silné kávy. Kdo má rád silnější kávu, připraví šálek kávy z 8 g mleté kávy. Věděli jste, že 1 mírně navršená polévková lžíce mleté kávy odpovídá 7–9 g a jedna mírně navršená čajová lžička mleté kávy odpovídá 3–4 g.
Krok 4: Překapávač – příprava kávy
Dobře přefiltrovaná káva pro nejlepší vůni
Než kávový filtr vložíte do překapávače, mírně ho navlhčete. Následně do filtru dejte požadované množství mleté kávy a přístroj zapněte. Věděli jste, že čerstvou kávu poznáte podle toho, že se její povrch při zalití vyklene do krusty. Příčinou je CO2, který je v čerstvé kávě obsažen ve větším množství a po smísení s vodou tvoří bublinky