Vyberte stránku

Aby se Vám v překapávači podařilo připravit dokonalou kávu

Krok 1: Překapávač – příprava

Do přístroje nalijte čerstvou vodu
Kvalita vody významně přispívá k chuti Vaší kávy. Čím měkčí voda je, tím výrazněji se uplatní kyseliny obsažené v kávě, zatímco tvrdá voda ovocné kyseliny v kávě spíše neutralizuje.
Plná vůně 100% kávy Arabica Tchibo se nejlépe rozvine v čerstvé vodě střední tvrdosti.

Krok 2: Překapávač – správně namletá káva

Jak jemná by měla mletá káva být?

Vonné složky jsou uzavřené v každém jednotlivém kávovém zrnku. Tyto vůně jsou uvolněny až rozemletím zrnek na kávový prášek. Hrubost tohoto prášku zásadně ovlivňuje chuť kávového nápoje. V důsledku nesprávného namletí může káva chutnat slabě a kysele nebo může být příliš silná a hořká.

Pro přípravu překapávané kávy v překapávači bystě měli volit pokud možno kávu čerstvě namletou na středně jemno.

Krok 3: Překapávač – množství kávy

Kolik kávy do filtru?

Čím více mleté kávy na jeden šálek do filtru dáte, tím bude káva silnější. Standardní množství je 7 g mleté kávy, to je tedy správné množství na přípravu 125 ml středně silné kávy. Kdo má rád silnější kávu, připraví šálek kávy až z 8 g mleté kávy.

Věděli jste?
1 mírně navršená polévková lžíce mleté kávy odpovídá 7–9 g
1 mírně navršená čajová lžička mleté kávy odpovídá 3–4 g

Krok 4: Překapávač – příprava kávy

Dobře přefiltrovaná káva pro nejlepší vůni

Než kávový filtr vložíte do překapávače, mírně ho navlhčete. Následně do filtru dejte požadované množství mleté kávy a přístroj zapněte.

Věděli jste?
Čerstvou kávu poznáte podle toho, že se její povrch při zalití vyklene do krusty. Příčinou je CO2, který je v čerstvé kávě obsažen ve větším množství a po smísení s vodou tvoří bublinky.